Researcher Directory
    Japanese

Ono Tomoko

FacultyDepartment of Nutrition
Job titleAssociate Professor Mail Address
Birth Date
TELWeb site
FAX
Last Updated : 2019/08/08

Profile

Research Areas

  • Human life science / Eating habits

Research Keywords

    , Food Culture

Academic Societies

  • THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS
  • THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
  • JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
  • THE JAPANESE SOCIETY FOR HYGIENE
  • JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH
  • JAPAN SOCIETY FOR OCCUPATIONAL HEALTH
Display all
Academic Societiesclose
  • THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS
  • THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
  • JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
  • THE JAPANESE SOCIETY FOR HYGIENE
  • JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH
  • JAPAN SOCIETY FOR OCCUPATIONAL HEALTH

Research

Papers

  • Interaction between resting pulmonary ventilation function and cardiac autonomic function assessed by heart rate variability in young adults.
    Kurosawa T, Iwata T, Dakeishi M, Ohno T, Tsukada M, Murata K
    Biomedical research (Tokyo, Japan) 28(4) 205-211 Aug. 2007
  • Total mercury levels in hair, toenail, and urine among women free from occupational exposure and their relations to renal tubular function.
    Ohno T, Sakamoto M, Kurosawa T, Dakeishi M, Iwata T, Murata K
    Environmental research 103(2) 191-197 Feb. 2007
  • Effects of hair treatment on hair mercury-The best biomarker of methylmercury exposure?
    Dakeishi M, Nakai K, Sakamoto M, Iwata T, Suzuki K, Liu XJ, Ohno T, Kurosawa T, Satoh H, Murata K
    Environmental health and preventive medicine 10(4) 208-212 Jul. 2005
  • Effects of methylmercury on neurodevelopment in Japanese children in relation to the Madeiran study.
    Murata K, Sakamoto M, Nakai K, Weihe P, Dakeishi M, Iwata T, Liu XJ, Ohno T, Kurosawa T, Kamiya K, Satoh H
    International archives of occupational and environmental health 77(8) 571-579 Nov. 2004
Display all
Papersclose
  • Interaction between resting pulmonary ventilation function and cardiac autonomic function assessed by heart rate variability in young adults.
    Kurosawa T, Iwata T, Dakeishi M, Ohno T, Tsukada M, Murata K
    Biomedical research (Tokyo, Japan) 28(4) 205-211 Aug. 2007
  • Total mercury levels in hair, toenail, and urine among women free from occupational exposure and their relations to renal tubular function.
    Ohno T, Sakamoto M, Kurosawa T, Dakeishi M, Iwata T, Murata K
    Environmental research 103(2) 191-197 Feb. 2007
  • Effects of hair treatment on hair mercury-The best biomarker of methylmercury exposure?
    Dakeishi M, Nakai K, Sakamoto M, Iwata T, Suzuki K, Liu XJ, Ohno T, Kurosawa T, Satoh H, Murata K
    Environmental health and preventive medicine 10(4) 208-212 Jul. 2005
  • Effects of methylmercury on neurodevelopment in Japanese children in relation to the Madeiran study.
    Murata K, Sakamoto M, Nakai K, Weihe P, Dakeishi M, Iwata T, Liu XJ, Ohno T, Kurosawa T, Kamiya K, Satoh H
    International archives of occupational and environmental health 77(8) 571-579 Nov. 2004

Miscellaneous

  • 食塩摂取低減を目的とした汁物の適正塩分濃度の検討~多施設無作為化盲検試験によるうま味物質の減塩効果検証~
    早渕仁美, 森田理恵子, 南里明子, 梅木陽子, 合田敏尚, 堤ちはる, 渡邊智子, 大野智子, 今村佳代子, 嶋田さおり, 藤谷祥司, 松本英希
    日本高血圧学会総会プログラム・抄録集 41st (CD-ROM) ROMBUNNO.OM01‐03 Sep. 2018
  • 食塩摂取低減を目的としたうま味物質の活用効果の定量的検証
    森田理恵子, 早渕仁美, 南里明子, 梅木陽子, 合田敏尚, 堤ちはる, 渡邊智子, 大野智子, 今村佳代子, 嶋田さおり, 藤谷祥司, 松本英希
    日本食育学会総会・学術大会講演・学術報告要旨集 6th 30 May 2018
  • 高校生アスリートにおける食生活の現状
    大野智子, 高松汐里, 篠原春佳, 米谷瑞紀, 兼平仁子, 吉岡美子
    日本スポーツ栄養研究誌 11 127 Jan. 2018
  • 低栄養の予防と改善を目指したスマイルケア食「青」マーク利用許諾商品の開発
    熊谷昌則, 上原健二, 渡邊健, 渡邊和子, 大野智子
    秋田県総合食品研究センター報告(19) 1‐9 Dec. 2017
  • スマイルケア食「青」マーク許諾食品の開発
    熊谷昌則, 大野智子
    栄養学雑誌 75(5 Supplement) 186 Sep. 2017
  • Toward the local dissemination of low calorie and functional rice cultivars: Development of cooking recipe and facilitation of cultivation
    藤田直子, 大野智子, 保田謙太郎
    秋田県立大学ウェブジャーナルB(研究成果部門)(Web) 4 158‐163 (WEB ONLY) Sep. 2017
  • Home cooking in Akita prefecture
    Takayama Yuko, Masanori Kumagai, Tomoko Ohno, Sethuko Yamada, Hitoshi Mithumori, Tohru Takahashi, Youko Henmi, Chikako Komaba, Seiko Naganuma
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 29(0) Aug. 2017
  • 地域社会における高齢者の健康を食から支える取組
    大野智子, 長嶋智子, 豊嶋瑠美子, 山谷昭美
    栄養学雑誌 74(5) 314 Sep. 2016
  • カドミウム曝露を受けた秋田県の農業従事者に対する保健対策
    堀口兵剛, 堀口兵剛, 小熊悦子, 小熊悦子, 村田勝敬, 佐々木敏, 宮本佳代子, 小松田敦, 澤村昌人, 澤田賢一, 涌井秀樹, 熊澤由美子, 大野智子, 長嶋智子, 高山裕子, 松田律子, 豊嶋瑠美子, 鈴木景子, 松川岳久, 千葉百子, 横山和仁, 佐々木亨, 大本直樹, 荒川明, 藤田秀文, 小野地章一, 高橋俊明, 佐々木司郎, 平山克, 中村正明
    産業衛生学雑誌 57(6) 323 Nov. 2015
  • The Japanese home cooking hended down to the next generation
    Takayama Yuko, yamada sethuko, mitumori hitosi, ohno tomoko, kumagai masanori, takahashi toru, henmi yoko, komaba chikako, naganuma seiko
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 27(0) Aug. 2015
Display all
Miscellaneousclose
  • 食塩摂取低減を目的とした汁物の適正塩分濃度の検討~多施設無作為化盲検試験によるうま味物質の減塩効果検証~
    早渕仁美, 森田理恵子, 南里明子, 梅木陽子, 合田敏尚, 堤ちはる, 渡邊智子, 大野智子, 今村佳代子, 嶋田さおり, 藤谷祥司, 松本英希
    日本高血圧学会総会プログラム・抄録集 41st (CD-ROM) ROMBUNNO.OM01‐03 Sep. 2018
  • 食塩摂取低減を目的としたうま味物質の活用効果の定量的検証
    森田理恵子, 早渕仁美, 南里明子, 梅木陽子, 合田敏尚, 堤ちはる, 渡邊智子, 大野智子, 今村佳代子, 嶋田さおり, 藤谷祥司, 松本英希
    日本食育学会総会・学術大会講演・学術報告要旨集 6th 30 May 2018
  • 高校生アスリートにおける食生活の現状
    大野智子, 高松汐里, 篠原春佳, 米谷瑞紀, 兼平仁子, 吉岡美子
    日本スポーツ栄養研究誌 11 127 Jan. 2018
  • 低栄養の予防と改善を目指したスマイルケア食「青」マーク利用許諾商品の開発
    熊谷昌則, 上原健二, 渡邊健, 渡邊和子, 大野智子
    秋田県総合食品研究センター報告(19) 1‐9 Dec. 2017
  • スマイルケア食「青」マーク許諾食品の開発
    熊谷昌則, 大野智子
    栄養学雑誌 75(5 Supplement) 186 Sep. 2017
  • Toward the local dissemination of low calorie and functional rice cultivars: Development of cooking recipe and facilitation of cultivation
    藤田直子, 大野智子, 保田謙太郎
    秋田県立大学ウェブジャーナルB(研究成果部門)(Web) 4 158‐163 (WEB ONLY) Sep. 2017
  • Home cooking in Akita prefecture
    Takayama Yuko, Masanori Kumagai, Tomoko Ohno, Sethuko Yamada, Hitoshi Mithumori, Tohru Takahashi, Youko Henmi, Chikako Komaba, Seiko Naganuma
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 29(0) Aug. 2017
  • 地域社会における高齢者の健康を食から支える取組
    大野智子, 長嶋智子, 豊嶋瑠美子, 山谷昭美
    栄養学雑誌 74(5) 314 Sep. 2016
  • カドミウム曝露を受けた秋田県の農業従事者に対する保健対策
    堀口兵剛, 堀口兵剛, 小熊悦子, 小熊悦子, 村田勝敬, 佐々木敏, 宮本佳代子, 小松田敦, 澤村昌人, 澤田賢一, 涌井秀樹, 熊澤由美子, 大野智子, 長嶋智子, 高山裕子, 松田律子, 豊嶋瑠美子, 鈴木景子, 松川岳久, 千葉百子, 横山和仁, 佐々木亨, 大本直樹, 荒川明, 藤田秀文, 小野地章一, 高橋俊明, 佐々木司郎, 平山克, 中村正明
    産業衛生学雑誌 57(6) 323 Nov. 2015
  • The Japanese home cooking hended down to the next generation
    Takayama Yuko, yamada sethuko, mitumori hitosi, ohno tomoko, kumagai masanori, takahashi toru, henmi yoko, komaba chikako, naganuma seiko
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 27(0) Aug. 2015
  • Japanese home cooking handed down to the next generation
    Ohno Tomoko, Yamada Setsuko, Mitsumori Hitoshi, Takayama Yuko, Kumagai Masanori, Takahashi Toru, Henmi Yoko, Komaba Chikako, Naganuma Seiko
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 27(0) Aug. 2015
  • 簡便で嗜好性の高いハンバーグ調理法の検討
    大野智子, 小松千鶴, 佐々木玲
    日本官能評価学会誌 19(1) 41 Apr. 2015
  • 異なるゲル化剤を用いた豆腐カステラソフト食の物性と食味の比較
    大野智子, 鎌田好美, 佐々木玲
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2013 17 2013
  • 秋田県の郷土食「豆腐カステラ」を利用した高齢者ソフト食の開発
    大野智子, 菅原奈緒
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2011 54 2011
  • 東北・北海道地方における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第3報)―得意な米料理,またはめずらしい食べ方―
    高橋秀子, 中村恵子, 會田久仁子, 和泉眞喜子, 宮下ひろみ, 齋藤寛子, 松本祥子, 大野智子, 北山育子, 真野由紀子, 菊地和美, 菅原久美子, 村上知子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2010 67 2010
  • 東北・北海道地方における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第4報)―米飯および代表的な米料理の摂取・調理状況と地域性―
    菅原久美子, 村上知子, 菊地和美, 北山育子, 真野由紀子, 松本祥子, 大野智子, 高橋秀子, 齋藤寛子, 和泉眞喜子, 宮下ひろみ, 中村恵子, 會田久仁子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2010 68 2010
  • The 11th Philippine Culture Seminar: improvement of the program and solutions of previous issues
    DEEKEN Anneliese, TSUCHIDA Masako, ONO Tomoko
    Bulletin of Seirei Women's Junior College 37(0) 91-103 2009
  • 東北・北海道地方における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第1報)
    村上知子, 菅原久美子, 菊地和美, 中野つえ子, 北山育子, 松本祥子, 大野智子, 高橋秀子, 齋藤寛子, 和泉眞喜子, 宮下ひろみ, 中村恵子, 会田久仁子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2009 47 2009
  • 東北・北海道地方における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第2報)―代表的な米料理の実態と特徴―
    会田久仁子, 中村恵子, 和泉眞喜子, 宮下ひろみ, 齋藤寛子, 高橋秀子, 松本祥子, 大野智子, 中野つえ子, 北山育子, 菅原久美子, 菊地和美, 村上知子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2009 47 2009
  • 東北北部(岩手県と秋田県)の米食文化に関する調査
    高橋秀子, 大野智子, 長沼誠子, 岩根敦子, 菅原悦子, 魚住惠, 村元美代, 板垣千尋, 安部恵, 松本祥子, 山田節子, 三森一司, 出雲悦子
    日本食生活学会誌 18(4) 389-390 Mar. 2008
  • ヒトの心拍変動と肺換気機能の相互作用の解析
    黒澤智子, 岩田豊人, 嶽石美和子, 大野智子, 塚田三香子, 村田勝敬
    産業衛生学雑誌 50(1) 32 Jan. 2008
  • The 10th Philippine Experience Program:Content, Significance and Future Issues
    DEEKEN Anneliese, ONO Tomoko
    Bulletin of Seirei Women's Junior College 36(0) 72-78 2008
  • 秋田県における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第2報)―米料理の実態と特徴―
    大野智子, 松本祥子, 山田節子, 三森一司, 出雲悦子, 長沼誠子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2008 59 2008
  • Total mercury levels in hair, toenail and urine among women free from occupational exposure and their relations to renal tubular function
    OHNO Tomoko
    日本衞生學雜誌 62(2) Mar. 2007
  • 秋田県における米の摂取・調理状況と米に対する意識調査(第1報)
    大野智子, 松本祥子, 山田節子, 三森一司, 出雲悦子, 長沼誠子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2007 82 2007
  • 秋田県内の女子学生におけるカドミウム曝露状況と健康影響に関する研究
    大野智子, 黒澤智子, 嶽石美和子, 岩田豊人, 村田勝敬
    日本公衆衛生学会総会抄録集 65th 978 Oct. 2006
  • パーマ処理および髪染の毛髪水銀濃度への影響
    岳石美和子, 仲井邦彦, 坂本峰至, 岩田豊人, 鈴木恵太, 劉暁潔, 大野智子, 黒沢智子, 佐藤洋, 村田勝敬
    日本公衆衛生学会総会抄録集 64th 1031 Aug. 2005
  • 秋田県における家族形態が味覚に及ぼす影響について
    大野智子, 松本祥子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2002 29 Sep. 2002
  • Effect of Rice Cooking on Taste of Rice Cultivar Akita Murasaki Mochi 68
    MATSUMOTO Sachiko, ONO Tomoko
    Bulletin of Holly Spirit Junior College 30(30) 14-24 Mar. 2002
  • 秋田紫もち68号の炊飯に関する研究
    松本祥子, 大野智子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2001 15 Sep. 2001
  • 秋田県における家族形態が味覚に及ぼす影響について
    大野智子, 松本祥子
    日本調理科学会大会研究発表要旨集 2000 68 Sep. 2000
  • Development of a new student experiment on food sanitation by the application of antiblastic effects of tea leaves
    Ono Tomoko, Tsukada Mikako
    Bulletin of Holly Spirit Junior College 28(28) 69-77 Mar. 2000


Copyright c MEDIA FUSION Co.,Ltd. All rights reserved.